fbpx

Is vriendschap een betere basis voor een relatie dan een vonk?

Elk jaar op 30 juli is het internationale dag van de vriendschap. Dat deed me nadenken over vriendschap en liefde. Hoe onze relatie ontstond uit vriendschap en pas jaren later onverwachts oversloeg in liefde. Ik vroeg me plots ook af of dat dan eigenlijk beter is voor je relatie, of net niet. Ik deel alvast hoe ik dit beleef.

Wij waren eerst vrienden

Mijn eigen relatie is ontstaan uit een zeer hechte vriendschap. We gingen van café maatjes, naar beste vrienden. We hoorden of zagen elkaar elke dag. We belden elkaar als eerste op wanneer we iets leuks hadden meegemaakt. We waren toen allebei vrijgezel. Maar een relatie zag ik niet voor ons. Ik voelde het ‘vuurwerk’ niet en daar was ik ongelofelijk naar op zoek.

Tot plots het vuurwerk er wel was. Onontkenbaar. Heviger dan ik me ooit had kunnen voorstellen. En dat bij mijn beste vriend die ik al meer dan 6 jaar door en door kende. Ik had me voorgesteld dat ik het vuurwerk dat ik zocht, zou voelen bij een eerste ontmoeting. Net zoals in de romantische sprookjes en filmen. Ik had er nooit bij stilgestaan dat vuurwerk ook bij vriendschappen kunnen ontstaan.

Uit onderzoek: 2/3e eerst vrienden en dan vuurwerk.

Tot nu toe ging ik er ook van uit dat wij dan ook een uitzondering zijn waarbij de liefde is gegroeid uit vriendschap. Maar nu blijkt dat dat helemaal niet zo is. In De Standaard (van 16 juli) las ik dat uit een Canadees onderzoek is gebleken dat maar liefst twee derden ondervraagde er wel degelijk eerst sprake was van een langdurige vriendschap voor de vonk oversloeg. En deze friendzone duurde bij deze ondervraagden gemiddeld 22 maanden.

Ik sta versteld van deze resultaten, want we horen daar niet zo veel over in de literatuur. Ik ken zelfs geen enkel sprookje waar liefde ontstond uit vriendschap. Ken jij er?

Is vriendschap een betere basis voor liefde?

Seksuologe Rika Ponnet van het relatiebemiddelingsbureau Duet en auteur van succesboeken als Blijf bij mij, vertelt dat dat zeker niet het geval is. “Beide hebben evenveel kans op slagen. Maar ik hoor in mijn relatiebemiddeling wel dat mensen soms het idee hebben dat de vonk bij de eerste ontmoeting moet overslaan of dat het niets wordt.”

Hoe een relatie ontstaat – vriendschap of vonk – zegt volgens Ponnet niet veel over het verdere verloop van de relatie, maar wel over de persoon zelf. Impulsieve, expressieve mensen zullen eerder de vonk verkiezen. Terwijl terughoudende, voorzichtige mensen eerst een vriendschappelijke basis zullen leggen. Pas later zullen ze zich helemaal openstellen en kan de liefde in de relatie komen.

Wat ik ervaar

Ik ben niets dan dankbaar dat ik het geluk heb gekend om verliefd te worden op mijn beste vriend. Ik merk heel wat voordelen want je kent elkaar al door en door. Zowel bij je goeie momenten als tijdens je minder flatterende momenten. Hij weet bovendien ook al hoe ik er uit zie als ik doodziek in de zetel lig. Maar ook hoe ik reageer bij tegenslag. En hij weet ook wat ik nodig heb om me op mijn gemak te voelen.

Maar toch. Ook deze situatie heeft heel wat uitdagingen. Zo hebben we elkaar ook gekend tijdens andere relaties. En af en toe, heel af en toe, waren dat situaties die je eigenlijk niet zou vertellen aan een nieuwe liefde. Je weet wel, zo van die momenten waar je niet echt het juiste deed. Die situaties kennen wij dus wel van elkaar. En dat beïnvloedt dan ook onze relatie in de minder goeie zin.

Door onze jarenlange vriendschap, hebben wij dus weinig geheimen voor elkaar. Geheimen die je niet altijd wil meenemen in een nieuwe relatie. Je kan die informatie ook niet weg toveren. Als beste vrienden was dat niet erg. Maar als geliefden, sta je daar wel anders in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief
en
ontvang gratis
de Datenight Booster
voor jou en je partner!

Deze website maakt gebruik van Cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Door op OK te klikken ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en het Privacybeleid.