fbpx

Samen je uithouding testen met deze old skool beep-test

Je uithouding samen testen bij de pre- en de post-Corona tijd. Het is eens iets anders.
Ken je die test nog van op school? Tijdens de turnles? Dan moesten wij heen en weer lopen tussen twee lijnen op het ritme van een luide BEEP. En die beep ging altijd sneller en sneller. Ik was er zeker geen grote fan van. Maar het is wel een goeie manier om je uithoudingsvermogen te testen.

Ik weet niet goed of het aan het mooie weer ligt, of door de quarantaine, maar wij gaan de laatste dagen toch geregeld gaan lopen. Ik ben dan ook benieuwd welke impact mijn dagelijkse loopjes hebben op mijn uithouding. Zou ik beter scoren na Corona?

De meest eenvoudige manier om je uithoudingsvermogen (UHV) te testen is dan ook met deze beepjes test. Officieel noemt deze blijkbaar de shuttle run test.

Met krijt tekenden wij 2 grote lijnen op straat. Het beep geluid lieten wij horen via deze app “Beep Test”. Achteraf gezien was het misschien goed geweest om iets van luidspreker aan onze telefoon te koppelen, want zelfs op het luidste volume hoorde je de beep niet zo goed. Maar het lukte ons wel. De test werkt met zogeheten trappen. Elke minuut wordt er één trap afgewerkt. Het nummer van elke trap wordt hierbij afgeroepen op de geluidsdrager. Het tempo gaat elke trap enigszins omhoog.

En dan de regeltjes:
• De persoon die de test ondergaat moet heen en weer rennen tussen twee lijnen die 20 meter uit elkaar liggen.
• Wanneer de 20 meterlijn niet voor de piep bereikt wordt, moet doorgelopen worden om de volgende lijn wel binnen de tijd te bereiken. De test stopt op het moment dat je tweemaal achter elkaar niet binnen 3 meter afstand van de 20 meterlijn bent geraakt.
• Het is niet de bedoeling dat je van tevoren een warming-up doet
• In een tabel kan je aflezen welke score je hebt behaald o.b.v. jouw ‘trap en niveau’. Je hebt tabellen voor vrouwen en voor mannen en deze zijn ingedeeld per leeftijdscategorie.
• Elke score heeft een trap en een niveau (aantal keer dat je in die trap naar een lijn loopt). Als je score 6 hebt en je liep in die trap dan nog 3 keer naar de lijn, dan heb je 6/3.
• Dit overzicht vonden wij het duidelijkste om onze scores te berekenen. Er is trouwens een aparte tabel voor kinderen. https://www.topendsports.com/testing/norms/beep.htm

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief
en
ontvang gratis
de Datenight Booster
voor jou en je partner!

Deze website maakt gebruik van Cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Door op OK te klikken ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en het Privacybeleid.