fbpx

Samen in bad met de ambities van Rika Ponnet

Enkele weken geleden volgde ik een lezing van Rika Ponnet. Rika is relatietherapeute en oprichtster van het relatiebemiddelingsbureau Duet. In haar nieuw boek ‘Alleen met jou’ vertelt ze waarom het hoog tijd is dat we terug geloven in de romantische liefde.

Mijn eigen romantische sprookje

Meer informatie had ik niet nodig om naar deze lezing te gaan. Ook al heb ik een groot deel van mijn volwassen leven vooral als happy single doorgebracht, mijn geloof in prinsen en prinsessen uit sprookjes ben ik er nooit door kwijtgeraakt. Zelfs als mijn omgeving mij er al dan niet subtiel op wees dat ik op “mijn leeftijd” dat naïeve beeld van de allesomvattende liefde eindelijk echt eens zou moeten vergeten. Gelukkig heb ik die raad helemaal niet gevolgd. Want nu zat mijn droomprins naast mij bij deze lezing. Mijn eigen romantisch sprookje.

Stiletto’s en sneakers

Rika Ponnet begon haar lezing op stiletto’s. Prachtige hoog-hielende schoenen waar je je als vrouw instant sexy mee voelt. Maar niet voor lang. Rika ruilt de stiletto’s op het podium al snel in voor comfortabele sneakers. In de loop van de avond duiken ze nog regelmatig op. Niet aan haar voeten, maar wel in haar betoog voor romantische liefde.

Rika vertelt dat we vooral niet weinig mogen verwachten van de liefde. Wees ambitieus in de liefde, raadt ze ons aan. De lat moet hoger. Maar dan wel voor jezelf. 

Niet voor de ander, maar voor jezelf in je relatie. De comfortabele schoenen blijken symbool te staan voor jezelf ook comfortabel te voelen in je relatie. En dat is, gelukkig, nog steeds ok. Het moet zelfs. Die hoge hielen doe je aanvankelijk aan om indruk te maken, maar uiteindelijk moet je jezelf kunnen zijn in een relatie. Ze gaat het zelf die avond niet meer doen, maar ze adviseert ons wel van nu en dan die hoge hielen weer aan te doen. Niet voor jezelf, maar voor je man. Voor je relatie.

Mezelf niet vergeten

Voor mezelf heb ik mijn eerste to-do puntje van de avond al genoteerd. En dat zijn niet die hoge hakken. Of toch niet alleen. Maar vooral dat ik mezelf niet mag vergeten. Ik betrap me erop dat ik inderdaad regelmatig denk wat mijn lieve S. beter of anders kan doen. Mezelf vergeet ik wel eens in die denkpiste.

De liefdescirkel

Ik luister verder aandachtig naar het verhaal van Rika. Over de liefdescirkel, waar zij toelicht dat er een verschil is tussen onze primaire en de secundaire emoties. De primaire emoties zijn degene die we, diep vanbinnen, echt voelen maar die we door opvoeding en ervaring verbergen. Het zijn die emoties waarmee we de relatie aanvoelen maar we vertalen die in secundaire emoties, de emoties die we aan elkaar tonen. We praten dus met elkaar in secundaire emoties (zichtbaar) maar we hechten in de relatie door onze primaire emoties (onzichtbaar). Klinkt logisch. Maar als je dat doortrekt naar een relatie, is deze inschatting een blijvende cirkel van op elkaar reagerende zichtbare en onzichtbare emoties. Het is dus volgens Rika ook de kunst om bij elkaar op zoek te gaan naar onze achterliggende, diepere gevoelens. Stof tot nadenken. Dat zet ik alvast verder op mijn todo-lijstje.

Een dag erna heb ik de lezing en mijn bedenkingen met S. besproken. In bad liggende zag ik mijn voeten uit het schuim naar boven steken. De stiletto’s van de avond ervoor schoten weer in mijn gedachten. Ik stuurde een berichtje naar een verdieping lager. “Kom erbij”.

Stiletto’s in bad

Of de setting ertoe heeft bijgedragen weet ik niet. Maar daar samen in bad heb ik me gerealiseerd dat ik het meestal veel makkelijker vind van mij zo bloot te geven, dan van dingen te vertellen waar ik kwaad over ben. In plaats van “kom erbij” zal ik veel sneller “laat maar” zeggen als hij dan vraagt wat er scheelt. “Niets” is een comfortabel antwoord op die vraag, maar dat ga ik toch anders doen. En weer op zijn tijd die stiletto’s aan doen. Misschien wel in bad. Je moet de lat hoog genoeg blijven leggen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief
en
ontvang gratis
de Datenight Booster
voor jou en je partner!

Deze website maakt gebruik van Cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Door op OK te klikken ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en het Privacybeleid.