fbpx

Waarom kaart en kompas zo’n hel waren in Kamp Waes
Survival workshop kaart en kompas

Wij hebben beide totaal geen gevoel voor oriëntatie. Google Maps en Waze zijn onze beste vrienden wanneer we ergens heen moeten.

Hoe vind je de weg zonder al deze hulpmiddeltjes? Zijn we tegenwoordig nog opgewassen om alleen op pad te gaan? Maar vooral, lukt ons dit als koppel? Kunnen wij dit wel aan? Dat was de hamvraag voor ons.

Dus schreef ik ons in voor een oriëntatie workshop met Arnout van Wildtree.

Een topografische kaart leren lezen

Arnout vroeg ons om op de kaart aan te duiden waar we nu stonden. We vielen al direct door de mand. Wij waren natuurlijk blindelings met Waze naar de afgesproken plek gereden dus dat was al een serieuze zoektocht.

We ontdekten meteen dat we ons helemaal niet moeten schamen voor ons gebrekkig oriëntatie gevoel. Integendeel, niemand heeft een goed gevoel voor oriëntatie. Arnout liet ons geblinddoekt enkele meters rechtdoor lopen. Wat blijkt? Zelfs op die paar meters, draai je automatisch al weg van je richting. Ons gevoel bedriegt ons allemaal.

We moesten natuurlijk werken met een topografische kaart. Een topo-watte? Een kaart die werkelijk alles laat zien. Bergen, rivieren, begroeiingen,… Maar ook grenzen, wegen, verhoogde bermen… Dit maakt het wel makkelijker om je te oriënteren. Er zijn bovendien geen vervelende straatnamen op te vinden, niet dat dit relevant is voor deze workshop. Er is hoe dan ook veel meer op te zien als op de standaard GPS. De verbijsterende details op de kaart maken dit een compleet andere ervaring.

De magische kracht van het kompas

Het echte werk kwam er wanneer Arnout ons het kompas uitlegde. De werking van een kompas heeft een soort van magie voor mij. Het feit dat dat naaldje altijd feilloos het noorden weet te vinden en dat daardoor trekkers zich in grote woestijnen of sneeuwvlaktes kunnen oriënteren, lijkt voor mij wel een soort magische kracht.

En het is inderdaad een magisch instrument. Al is de werkwijze best simpel. Het naald op het kompas wijst altijd naar het noorden en op alle kaarten zijn er noord-zuid assen vermeld. Door te werken met de draaibare ring en het uitrekenen van de hoek, kan je zien waar je bent en welke richting je naartoe moet.

Activiteiten voor koppels vinden is niet altijd evident. Ook in ons aanbod zit een survival activiteit, specifiek voor koppels. De dropping is een variatie hierop waar je volledig op mekaar aangewezen bent. Het is een geweldige beleving.

Kamp Waes

Na een dag op stap met Arnout, kunnen we eindelijk zeggen dat we de basistechnieken van het kaart en kompaslezen onder de knie hebben.
Het gebruik is niet zo moeilijk, maar daarbij komt het rekenwerk en de precisie, die doorslaggevend zijn voor het juiste gebruik. Wanneer je dan enkele nachten niet geslapen hebt en helemaal alleen in het donker in een dicht bos zit, zoals de deelnemers van Kamp Waes, dan zijn deze instrumenten echt de hel. 

Wij stappen na deze workshop toch terug gezellig in de wagen en appreciëren Waze nu nog meer dan ervoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief
en
ontvang gratis
de Datenight Booster
voor jou en je partner!

Deze website maakt gebruik van Cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Door op OK te klikken ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en het Privacybeleid.