fbpx

Ga op date bij Het Rode Kruis & leer de eerste hulp wanneer het hart stopt.

Van het menselijk hart weet ik niet zo veel. Behalve dan waar het ongeveer zit en een heel klein beetje
over hoe je het verovert. Ik ben vooral expert in hoe je het verliest. Dat van mezelf dan. Daar heb je allemaal niet zo heel veel aan wanneer het bij iemand anders een keer stopt met kloppen.

De feiten : elke dag 30 hartstilstanden

Het mijne bleef heel even stil staan van verbazing toen ik hoorde dat er in België elke dag 30 mensen zijn waarbij dat ook gebeurt. Maar bij minder dan 1 op 10 ging het nadien ook terug aan de slag. Ik was bij de gelukkigen. Ook omdat wanneer het mijne toch
niet uit zichzelf terug zou gaan kloppen zijn, ik op dat moment dé plaats was waar ze snel hadden kunnen ingrijpen. Bij het Rode Kruis tijdens een workshop reanimeren en defibrilleren. En dat snel ingrijpen blijkt het toverwoord om bij die gelukkige 10% terecht te komen.

Helemaal gratis, maar wel snel volzet

Mijn lieve S en ikzelf proberen ons al een tijdje in te schrijven voor een workshop reanimeren bij het
Rode Kruis. Het is helemaal gratis en ze zijn op heel veel plaatsen te volgen, maar ze zitten ook heel snel vol.
Gelukkig maar.

Het is geruststellend te weten dat er mensen rond lopen die weten wat ze moeten doen als je plots een hartstilstand krijgt. Maar als je thuis bent zullen die er maar zelden zijn. Wij hebben elkaars hart veroverd en dat willen we ook nog heel lang zo houden. Je wil ook vooral niet diegene zijn die wat hulpeloos staat toe te kijken wanneer je zelf iets zou kunnen doen voor 1 van die 30 die het elke dag ergens nodig hebben.

Die groene kastjes

Defibrilleren zat ook in de workshop. De groene
kastjes met de letters AED zie je tegenwoordig overal hangen. Je weet ongeveer wat er in zit en dat je er iets mee moet doen wat lijkt op wat er in films gebeurd als er plots een doorlopende pieptoon in een operatiekamer klinkt. Maar wat er exact in zit en vooral wat je daar dan precies mee moet aanvangen, dat is weer wat anders. Het blijkt echt niet zo moeilijk en de toestellen leggen zichzelf letterlijk uit, maar ik voel me een stuk geruster nu we het een paar keer hebben kunnen proberen zonder dat er echt iemands leven van afhing.

Staying Alive van de Bee Gees

Maar o-oh wat is reanimeren zelf moeilijk! Op de borstkas drukken terwijl je Staying Alive van de Bee Gees zingt om het juiste tempo te houden lijkt eenvoudig, maar mij lukte het nauwelijks om een
tweetal keer voldoende hard te duwen. Het is echt een zeer stevige handeling waarvoor heel wat spieren en concentratie nodig is, laat staan dat ik erbij kan zingen. Je ontdekt hoe ontzettend hard je moet duwen door op een dummy pop te oefenen.

Ik weet dus hoe het moet, maar ook dat ik het niet lang zal kunnen volhouden. Mijn lieve S. die kan het best goed, dus hopelijk is hij in de buurt wanneer er moet gereanimeerd worden.

De 112 app en bloed geven

We voelen ons toch wat geruster nu we weten wat te doen. Ook al zal ik misschien iemand erbij moeten
roepen om die hartmassage uit te voeren. En dat was ook een van de punten die aan bod kwamen. Hoe je omstaanders erbij betrekt, zorgt dat er naar zo’n AED gezocht wordt, hoe je het veilig houdt voor iedereen, hoe je een slachtoffer in de juiste positie legt, enzovoort. En zo lang we het reanimeren niet nodig hebben doen we wat we kunnen. 

De 112 app hebben we op onze smartphone staan (best handig als je bijvoorbeeld niet weet waar je bent) en we gaan regelmatig bloed of plasma geven. En niet te vergeten, we laten elkaars hart wat sneller kloppen.

Of dat laatste ook medisch verantwoord is ben ik vergeten te vragen, maar als je dat wil ontdekken moet je naar één van mijn workshops komen. Als het fout gaat ben ik in de buurt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief
en
ontvang gratis
de Datenight Booster
voor jou en je partner!

Deze website maakt gebruik van Cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Door op OK te klikken ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en het Privacybeleid.